SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

TESTO: 1 JAJCE

150 G SLADKORJA V PRAHU

200 G MASLA

350 G MOKE

1⁄2 PECILNI PRAŠEK

1 VANILIJEV SLADKOR

2 ŽLICI KISLE SMETANE

1 ČAJNA ŽLIČKA LIMONINE LUPINICE

NADEV: 0,5 LITRA BOROVNIC

2 ŽLICI MARMELADE PO ŽELJI

1 PEST ZMLETIH OREHOV ALI MANDLJEV

PRIPRAVA: Zelo rada delam pite, ker je priprava lahka in se lahko poigram z nadevi. Priprava, zlaganje pite skupaj in peka vam vzame približno 1 uro in pol (brez počivanja testa v hladilniku). Jajce stepemo. V večjo posodo stresemo moko, sladkor v prahu, maslo, pecilni prašek, vaniljev sladkor, kislo smetano ter limonino lupinico. Dodamo stepeno jajce. Dobro pregnetemo. Naj bo prostor hladen, da ne bo testo preveč pacasto. Ne gnetite dolgo. Ravno toliko, da se sestavine sprimejo v lepo kepo testa. Če se vam zdi, da je testo preveč pacasto, je to zaradi masla. Ne dodajajte moke, ker bo drugače pečeno testo preveč trdo. Raje dajte testo za par minut v hladilnik in ga potem zopet pregnete, da dobite lepo kepo testa. Testo potem zavijte v folijo in ga dajte počivat za približno eno uro v hladilnik. Pripravite si pekač. Lahko uporabite navadni manjši pekač, lahko pekač za torte ali pa pite. Vse je odvisno kakšen izgled želite imeti. Okusa ne bo spremenilo. ;-) Jaz bo uporabila kar pekač torte (premer 28 cm). Pekača ni potrebno premazati z maslom, ker je dovolj maščobe v samem testu. 2/3 testa razvaljamo in ga položimo v pekač. Testo premažemo z marmelado. Lahko uporabite kakršno koli marmelado. Jaz imam trenutno domačo jagodno. Če želite, lahko po marmeladi potrosite z mletimi orehi ali mandlji. Če pa tega nimate ali ne marate, pa ni potrebe. Potem pa po namazanem testu z marmelado posujemo sveže borovnice. Če želite, da bi bila pita bolj sladka, lahko po borovnicah posujete malo sladkorja. Zadnjo tretjino testa razvalite in ga narežite na tanke trakove. Te trakove položite na koncu na pito, da bo po vrhu kot ena mreža. Pito položite v pečico, ki jo predhodno ogrejte na 180 stopinj. Pito pecite 35 do 40 minut. Ko je pečena, jo posujte s sladkorjem v prahu. Pito lahko postrežete toplo ali hladno. Pa dober tek! Še nekaj namigov: K topli piti se prileže kepica vanilijevega sladoleda. Če vas je strah, da spodnje testo ne bo dovolj pečeno, ga lahko daste peči prej. Torej, predno ga premažete z marmelado in nadevate z borovnicami, ga daste peči za približno 5 min.